Rodzaje frontów kuchennych
/ Opublikowano przez: /   Meble grochowina / 0 comments

Rodzaje frontów kuchennych

Fronty kuchenne to jeden z podstawowych elementów wpływających na efekt wizualny naszej kuchni. Fronty od razu rzucają się w oczy i zwyczajnie zajmują sporą część kuchennej powierzchni. Dodatkowo meble kuchenne są mocno eksploatowane, a stosunkowo rzadko je wymieniamy – w związku z tym warto dobrze się zastanowić nad wyborem frontów.

Oprócz samej estetyki muszą one cechować się również wysoką jakością i wytrzymałością. Będą nam służyć przez długi czas. Poniżej mały przewodnik po rodzajach frontów – liczymy, że pomoże on Wam w dokonaniu optymalnego wyboru.

Jakie fronty można wybrać?

1) Fronty akrylowe

Trwałe, łatwe w utrzymaniu czystości fronty cieszące się dużą popularnością. Są bardzo sztywne (skutek połączenia meblowej płyty z grubą warstwą twardego akrylu), wyglądają elegancko dzięki wysokiemu połyskowi.

Dodatkowo akryl ma właściwości antybakteryjne (ma w swej strukturze jony srebra, które hamują rozwój bakterii). Powierzchnia tego typu frontów z upływem czasu nie zmienia koloru (nie ulega oksydacji) i jest odporna na wysoką temperaturę. Są też powtarzalne – tzn. jeśli po kilku latach zechcesz dorobić kolejny mebel pokryty powłoką akrylową, zamówisz go korzystając z kodu producenta.

Jak dbać o fronty akrylowe:
Płyty akrylowej nie wolno myć ani przecierać przez tydzień od zdjęcia folii ochronnych po montażu. Koniecznie trzeba również pamiętać o tym, by front raz na rok został powleczony specjalnym preparatem. To mocno przedłuża „żywotność” powierzchni akrylowej.

2) Fronty drewniane

Najdroższe i zarazem najbardziej szlachetne fronty kuchenne. Dają mnóstwo możliwości – wybieramy rodzaj drewna oraz jego barwienie. Idealnie pasują do kuchni w stylach rustykalnym i skandynawskim. Można je dodatkowo ozdobić dodając frezy, nadając im gięty kształt lub dodając efekt postarzenia drewna.

Jak dbać o fronty drewniane:
O tego typu fronty trzeba szczególnie dbać. Ich powierzchnia musi być zabezpieczana lakierem lub woskiem. Należy przy nich uważać na stosowanie środków chemicznych do ich czyszczenia. Warto jednak pamiętać też o tym, że nawet stare i zniszczone fronty drewniane nadają się do renowacji.

3) Fronty foliowane (fronty MDF PCV)

Fronty z podkładu MDF, który jest frezowany w dowolnym kształcie. Dobry wybór do najbardziej wymyślnych projektów – łatwo można zmienić ich kształt, wybór kolorystyki jest ogromny. Fronty są łatwe do czyszczenia, nie chłoną też wilgoci. Ich wadą jest za to niska tolerancja na wysokie temperatury.

Niestety folia na tego typu frontach ma tendencję do odklejania się z czasem (szczególnie w przypadku skomplikowanych wzorów frezowania). Co prawda producenci systematycznie zwiększają jakość tego typu frontów, ale nadal taki problem może się pojawić.

4) Fronty fornirowane

Tego typu fronty to prostsza wersja frontów drewnianych. Są wykonane z płyty wiórowej lub płyty MDF, która następnie jest oklejana fornirem (czyli warstwą naturalnego drewna). Można uzyskać efekt od głębokiego matu do wysokiego połysku. Wo odróżnieniu od frontów drewnianych, tutaj można uzyskać powtarzalność struktury.

Fornir z twardego drewna, takiego jak np. dąb, przez długie lata nie będzie miał na swojej powierzchni ani jednego ubytku. Z kolei forniry z miękkiego drewna, takiego jak olcha lub mahoń cechują się małą odpornością na zadrapania.

5) Fronty z forniru kamiennego

Kamienny fornir powstały z naturalnych łupków charakteryzuje się nieprzeciętną fakturą i barwą. Są unikatowe – na wygląd wpływa miejsce pochodzenia łupków, temperatura, wilgotność powietrza itd. Tego typu fronty nie zmieniają barwy pod wpływem promieni słonecznych. Charakteryzują się odpornością na uszkodzenia mechaniczne i są w pełni wodoodporne.

6) Fronty lakierowane

Modne, często spotykane rozwiązanie w kuchniach. Lakierowane płyty MDF dostępne w szerokiej palecie kolorów. Wykończenie może być matowe, półmatowe, z połyskiem lub pół połyskiem. Połysk daje szczególnie ciekawy efekt przy odpowiednio zaplanowanym świetle sztucznym.

Fronty tego typu są odporne na wilgoć. Niestety są też mało odporne na uszkodzenia mechaniczne i łatwo na nich pozostawić zabrudzenia, w tym ślady palców. Fronty lakierowane nie pozwalają na uzyskanie dekorów drewnopodobnych.

7) Fronty laminowane

Powstają w wyniku zaprasowania zaimpregnowanego żywicami papieru na powierzchni płyty wiórowej lub płyty MDF. Powłoka jest odporna na wysokie temperatury. Są przystępne cenowo i dostępne w wielu kolorach. Cechują się wysoką odpornością na zarysowania, odbarwienia i wpływ wilgoci (trzeba jedynie zadbać o zabezpieczenie krawędzi). Są również dostępne w strukturze drewnopodobnej, ale powierzchnia frontów laminowanych musi być gładka.

8) Fronty szklane w ramkach aluminiowych

To trwałe i bezpieczne rozwiązanie przeznaczone do nowoczesnych i minimalistycznych kuchni. Szkło jest standardowo oprawione w stabilną, aluminiową ramkę bądź też naklejone bezpośrednio na płytę laminowaną. Fronty szklane są łatwe w czyszczeniu, odbijają światło co powiększa optycznie pomieszczenie (warte rozważenia w małych kuchniach).

9) Fronty ze spieków kwarcowych

Wytwarzane z najwyższej czystości topników skaleniowych, glinek oraz ceramicznych pigmentów. Stosunkowo drogie. Są łatwe w czyszczeniu, nie wchłaniają wody, są odporne na wysoką temperaturę. Są również odporne na mechaniczne uszkodzenia oraz działania detergentów. Cechują się stosunkowo niską wagą, są odporne na działanie grzybów i pleśni oraz na promieniowanie UV. Ich wzornictwo jest bardzo zróżnicowane, często imitują naturalny kamień, ale mogą także przypominać metal, beton, drewno, węgiel, itd. To powoduje, że nietrudno dopasować spiek do stylistyki wnętrza.

Tagi: ,


Leave a Reply